Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Να θυμηθουμε.....να μαθουμε!!!!!!!!!!!!!!!!

Το έμβλημα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, η οποία ήταν η πρώτη που ήρθε αντιμέτωπη με τις εχθρικές δυνάμεις.

Διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά προς τον ελληνικό λαό (28-10-1940) 

Προς τον ελληνικόν λαόν,

Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες,
τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τα ιεράς μας παραδόσεις.
Νυν υπέρ πάντων ο αγών
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως
Ιωάννης Μεταξάς

Ημερήσια Διαταγή Αρχιστράτηγου (28-10-1940)
Η Α.Μ. ο Βασιλεύς και η Εθνική Κυβέρνησις που ενεπιστεύθησαν την αρχηγίαν του Στρατού.
Αναλαμβάνων αυτήν, καλώ τους Αξιωματικούς και οπλίτας του Ελληνικού Στρατού εις την εκτέλεσιν του υψίστου προς την Πατρίδα καθήκοντος με την μεγαλυτέραν αυταπάρνησιν και σταθερότητα. Ουδείς πρέπει να υστερήσει.
Η υπόθεσις του αγώνος, τον οποίον μας επέβαλεν ο αχαλίνωτος ιμπεριαλισμός μιας Μεγάλης Δυνάμεως, η οποία ουδέν είχε ποτέ να φοβηθή από ημάς, είναι η δικαιοτέρα υπόθεσις, την οποίαν είναι δυνατόν να υπερασπισθή ένας Στρατός. Πρόκειται περί αγώνος υπάρξεως. Θα πολεμήσωμεν με πείσμα, με αδάμαστον εγκαρτέρησιν, με αμείωτον μέχρι τελευταίας πνοής ενεργητικότητα. Έχω ακράδαντον την πεποίθησιν ότι ο Ελληνικός Στρατός θα γράψη νέας λαμπράς σελίδας εις την ένδοξον ιστορίαν του Έθνους.
Μή αμφιβάλλετε ότι τελικώς θα επικρατήσωμεν με την βοήθειαν και την ευλογίαν του θεού και τας ευχάς του Έθνους.
Έλληνες Αξιωματικοί και οπλίται φανήτε ήρωες.

Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος


Διάγγελμα του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ προς τον ελληνικό λαό (28-10-1940)
Προς τον ελληνικόν λαόν,
Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως ανήγγειλε προ ολίγου υπό ποίους όρους ηναγκάσθημεν να κατέλθωμεν εις πόλεμον κατά της Ιταλίας, επιβουλευθείσης την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.
Κατά την μεγάλην αυτήν στιγμήν είμαι βέβαιος, ότι κάθε Έλλην και κάθε Ελληνίς θα επιτελέση το καθήκον μέχρι τέλους και θα φανή αντάξιος της ενδόξου ημών ιστορίας.
Με πίστιν εις τον Θεόν και εις τα Πεπρωμένα της φυλής, το Έθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι της τελικής νίκης.
Εν τοις ανακτόροις των Αθηνών τη 28η Οκτωβρίου 1940
Γεώργιος Β΄
  Οι πληροφοριες απο ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Αυτο κατα την δικη μου άποψη σημαίνει ενότητα όλων μας  ενάντια σε κάθε τι που απειλεί την πατρίδα μας και τον λαό της.
Άραγε  μπορούν να μάθουν και οι σημερινοί από αυτούς;


Χρονια μας πολλά!!!!!!!

12 σχόλια:

Leviathan είπε...

Χρόνια μας πολλά!! Να σαι καλά! Πολύ καλημέρα!

πουαντερι είπε...

Leviathan ελπιζω.......Καλημερα!!!

Σοφία Ζ. είπε...

Χρόνια μας πολλά!!! Κάνω την ερώτησή σου ευχή και προτροπή , γιατί πολύ φοβούμαι ότι η απάντηση δεν θα είναι καταφατική!
Καλημέρα Πουαντερί.

Ginger είπε...

Και μετά από τόσα χρόνια καπελώνουμε εκείνο το τρανταχτό ΟΧΙ μ'ένα εξίσου τρανταχτόν ΝΑΙ. Κι έτσι η επέτειος, το 2011 μας βρίσκει σκλαβωμένους. Πότε θα βρεθεί ΕΝΑΣ που ν'αγαπάει αυτή τη Χώρα. Σε φιλώ Πουαντε{Μα}ρίτσα μου

lourdi lourdaki είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑ!!!
ΑΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ....
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!

αχτίδα είπε...

Εγώ τη σημαία την έβαλα..μα η πικρία στη καρδιά μου δεν φεύγει..σήμερα προδοθήκαμε και παραδωθήκαμε άνευ όρων σε σκλαβιά, σήμερα προδώσαμε το μέλλον των παιδιών μας, σήμερα η σημαία έπερεπε να είναι μεσίστεια..φίλη μου...

MARIA ZILAKOU είπε...

Χρόνια μας πολλά και μακάρι να τα γιορτάζουμε πάντα ελεύθεροι!!! Νά΄σαι καλά που μας θυμίζεις ότι έχουμε στο dna μας την αντίσταση στην καταπάτηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς μας, ελπίζω να τα καταφέρουμε και πάλι!!!

Άννα είπε...

Καλημέρα και χρόνια μας πολλά. Είμαι σε τρομερή "φόρτιση". Ντρέπομαι για το σήμερα και για όσα αυτοί οι άνθρωποι μας άφησαν και απωλέσαμε. Το βροντερό ΟΧΙ μετατράπηκε σε φοβικό ΝΑΙ. Ελπίζω κι εγώ για ένα καλύτερο αύριο... Πολλά φιλάκια.

fantaizi είπε...

Καλημερα και σε σενα κοπελια!εγω το μονο που εχω να πω ειναι ενα.ΤΟΤΕ πονοθσαν και αγαπουσαν την ΕΛΛΑΔΑ τρεξανε να τη σωσουν τωρα την καταπονουν και δε νοιαζετε κανεις μα κανεις.ΦΙΛΙΑ

αχτίδα είπε...

Το βρήκα το σημαιάκι σου καρδούλα και το..έκλεψα;..θα συλληφθώ;

rena είπε...

Τα είπες όλα!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Μαiρη είπε...

Hμέρα περισυλλογής...